Musikaffären med kunden i centrum

Nya Musik är affären som har allt inom "musik". Nya Musik är en kombination av musik- och bokhandel och man säljer även produkter inom elektro- nikbranschen; radio och TV bl a, men framför allt har affären en stor avdelning med noter.

 

Idag köper många noter över nätet, men jag tycker att det känns oöverträffat att få stå i en affär och bläddra igenom noter för att se vad som passar mig just då. Det är också gott att få del av den personliga service som är lite av Nya Musiks signum. Extra personligt blir det kanske just för att det är ett familjeföretag som startades av Axel Bjurenstedt redan 1954.
Nu är det de tre sönerna Palle, Roland och Jan som tagit över med hjälp av andra familje-medlemmar. Palles fru Britt-Marie basar t ex över notavdelningen och hjälper till att hitta noter av det lite mer udda slaget. Ibland anlitar de som kunder det nätbaserade företaget "Musicsales"; en god leverantör som kan anlitas även av pri- vatpersoner. Som Britt-Marie själv säger: – Vi sätter servicen främst, vilket gör att vi gärna lägger ner lite extra tid på att leta efter det som våra kunder vill ha och vi har även postorderservice för dem som behöver det. Jönköping är som bekant staden med de många kyrkorna, vilket gör att kyrkorna - likväl som begravningsbyråerna(!) är storkunder. Det var egentligen så det hela började; som en missionsbokhandel. Andra storkunder är de kommunala musikskolorna både i kommunen och i kranskom- munerna som av god tradition är mycket livaktiga. Bl. a nämns Aneby som en av de kommuner med en rik och levande kommunal musikskola med orkesterverksamhet etc.

 

På instrumentsidan är utbudet störst vad det gäller gitarrer, basar, keyboard, trum- mor etc, eftersom det är de instrumenten som efterfrågas mest. Blås- och stråkin- strument för en tynande tillvaro - tyvärr! Palle förevisar en av nyheterna i affären; Yamaha:s TYRUS4, en keyboard där man tydligt kan höra att tillverkaren har vinn- lagt sig om att hitta så autentisk ljudbild som möjligt. Gosskören är t ex inspelad i Tyskland, medan damrösterna där inte var tillräckligt bra, utan man fick söka vidare i Estland – om jag minns riktigt rätt. Rik- tigt bra högtalare gör att man blir riktigt sugen att sätta sig ner och "leka loss"! Det är förstås inte den billigaste keyboarden du kan hitta i affären – men man kan ju spara! Alla inom familjen Bjurenstedt jobbar för- stås inte i affären, men de flesta håller på med musik i en eller annan form, som mu- siker, musiklärare etc. – Musik är viktigt, säger Britt-Marie, skapande verksamhet av alla de slag både musik, bild och annat be- hövs för våra ungdomar!

I förra numret av Musikläraren eftersökte vi den största musikaffären i världen. Det är väl knappast Nya Musik i Jönköping – men inte långt ifrån. Finns det fler affärer i Sverige som har ett stort utbud av noter?

Kristina Stenborg

Etiketter: reportage musikaffär